left menu1_en
left menu2_en
left menu3_en
left menu4_en
left menu5_en
left menu6_en
GreekEnglish (United Kingdom)

KYNOYRIA

perioxi

ARCADIA

map_arkadia_sm

Δημοφιλείς προορισμοί

Ρώμη

Ρώμη

There are no translations available. Η Ρώμη, η αιώνια πόλη, εκπέμπει μια... Read more...
Παρίσι

Παρίσι

There are no translations available. Αν πρόκειται για το παρθενικό σας... Read more...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

There are no translations available.

konpouli Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Είναι μια πόλη με μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία που συγκινεί και εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη. Η θρυλική πρωτεύουσα του Βυζαντίου άκμασε για αιώνες και γνώρισε παγκόσμια φήμη και δόξα. Τα αξεπέραστα μνημεία που σώζονται ακόμη και σήμερα φανερώνουν πτυχές αυτής της πολυτάραχης ιστορίας της πόλης.

Σήμερα η Κωνσταντινούπολη ή απλά η Πόλη όπως ακόμη την προσφωνούμε εμείς οι Έλληνες ή η Ιστανμπούλ σύμφωνα με την διεθνή της ονομασία η οποία έχει καθιερωθεί από το 1930, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας. Και όχι μόνο. Παραμένει το κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Είναι μια από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου καθώς υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της φτάνει τα 12 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Κωνσταντινούπολη έχει το προνόμιο να είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Η πόλη καταλαμβάνει την τριγωνική χερσόνησο που σχηματίζεται μεταξύ του Κεράτιου κόλπου, του Βοσπόρου και της θάλασσας του Μαρμαρά και εκτείνεται μέχρι τις απέναντι ανατολικές ακτές του Γαλατά. Στην περιοχή που εκτείνεται η πόλη, υψώνονται εφτά λόφοι και γι' αυτό ονομάστηκε Επτάλοφος, οι οποίοι διαχωρίζουν φυσικά τις διάφορες περιοχές της. Το ψηλότερο μέρος της πόλης που βρίσκεται στην περιοχή της πύλης της Αδριανούπολης έχει υψόμετρο 77 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θάλασσα του Μαρμαρά στα νότια της πόλης, αποτελεί το φυσικό πέρασμα ανάμεσα σε δυο ηπείρους και το σημείο επαφής δυο θαλασσών, του Εύξεινου Πόντου και της Μεσογείου.

Η σύγχρονη πόλη είναι πολυπρόσωπη. Από τη μια το σύγχρονο πρόσωπό της με τα καινούρια κτίρια και από την άλλη ότι έχει απομείνει από την παλιά πόλη και την αίγλη της με τις παλιές γειτονιές στις οποίες σώζονται ακόμη τα αρχοντικά των Ελληνικών οικογενειών που εκδιώχθηκαν, αλλά και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν ένδοξες πτυχές του παρελθόντος. Με κορυφαίο όλων την Αγία Σοφία το αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη την περιοχή του Μπέηογλου με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Τι να πρωτοπεί κανείς για την μακραίωνη ιστορία της Πόλης; Αναφέρουμε μόνο κάποιους από τους σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς που στιγμάτισαν την πορεία της. Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής από το 324 έως το 395 της Βυζαντινής από το 395 έως το 1453 και τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1453 έως το 1922. Αποτέλεσμα ήταν η ανάδειξη αλλά και η γεφύρωση των τριών διαφορετικών πολιτισμών σε μια σύμμεικτη παρουσία.
Ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, υπήρξε κέντρο του ελληνικού στοιχείου και πολιτισμού για περισσότερα από χίλια χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου το ελληνικό στοιχείο ανθούσε υπό την προστασία της αυτοκρατορίας και η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο ανάπτυξής του.
Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με τα σημαντικά και αξεπέραστα μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Κατά την παραμονή σας στην Κωνσταντινούπολη αξίζει να επισκεφθείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εκτός, λοιπόν από την Αγία Σοφία, θα δείτε το περίφημο ανάκτορο Τοπ Καπί που υπήρξε το παλάτι των σουλτάνων και τώρα πια δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο οι οποίοι σπεύδουν να θαυμάσουν τον πλούτο και την περίτεχνη αρχιτεκτονική του. Επίσης θ δείτε το τζαμί του Σουλεϊμάν και το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ γνωστό και ως Μπλε Τζαμί.
Στην πόλη εδρεύει επίσης το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Τουρκίας.

Και φυσικά θα επισκεφθείτε το Φανάρι, όπου εκεί χτυπά η καρδιά της ορθοδοξίας καθώς εκεί βρίσκεται το Πατριαρχείο. Θα προσκυνήσετε στο ναό του Αγίου Γεωργίου και θα γνωρίσετε την μεγάλη του γένους Σχολή που είναι χτισμένη με θέα τον Κεράτιο κόλπο.

Όποιος επισκέπτεται την Πόλη, είθισται να κάνει και ένα μικρό ταξιδάκι στα Πριγκιποννήσια. Εκεί θα δείτε τα διατηρημένα σπίτια των Ελλήνων, τον Πύργο του Λεάνδρου, τον σιδηροδρομικό σταθμό του Haydarpasa και γενικά θα δείτε πως ζούσαν οι Έλληνες της Πόλης. Μετά την Πρίγκιπο μπορείτε να επισκεφθείτε την Χάλκη όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή.

Πηγή Holiday.gr

Our site is at APN Greece Directory Greeklinks - Greek Web Directory Directory